To kvinner som satt på en steinhylle utenfor, var i samtale. Den ene holder en smarttelefon og bruker briller, mens den andre har hendene sammen og ser oppmerksomt. Diskusjonen deres ser ut til å fokusere på temaet tillit i arbeidslivet.
Hvorfor må vi snakke om verdiene våre?
Verdiarbeid på jobb – et kinderegg av personlig vekst, teamutvikling og gode resultater
Del på Facebook
Del på e-post
LinkedIn

Jeg fikk observere et kortspill mellom ungdommene på terrassen forleden, og det ble skikkelig spennende. Spillet bølget fram og tilbake og lydnivået steg, da forslaget kom: «Nå skal vi ikke være dårlige tapere eller dårlige vinnere …!» En høytidelig pakt ble inngått før siste og avgjørende omgang.

Da siste stikk ble vunnet og kampen avgjort, var det lett å se at pakten var vanskelig å holde. Den sterke vinnerviljen de hadde felles, gjorde det vanskelig for både vinneren og taperne å legge lokk på følelsene som boblet.

Verdiene våre

Verdiene våre fester seg tidlig i livet, allerede som ti-åringer er mye gjort. Verdiene er fungerer som ubevisste programmer som kjører i bakgrunnen. De styrer de små og store valgene vi tar, enten det er hvor vi velger å bosette oss, utdannelsen vi tar, hvem vi velger å dele hus og postkasse med, hvilken ost vi kjøper på butikken, og i hvilken grad vi er «vinnerskaller» ;-).

En kopp kaffe står på bordet ved siden av en liten stabel med brettede gensere, og skaper en atmosfære som fremmer Tillit i arbeidslivet.
Når verdiene utfordres

Vi kjenner kanskje aller mest tydelig verdiene våre når vi møter motstand, og noen, bevisst eller ubevisst, forsøker å ta fra oss det vi opplever som viktig.

Når det vi selv ønsker oss på hytta, «sove lenge og kaffe på senga», butter mot svigerforeldrenes forventninger om «tidlig opp, felles frokost og ut på tur», eller når jobben forlanger atferd på tvers av egen integritet, kjenner vi at det lugger.

En hjelpepleier som elsker yrket sin fordi det gir mening å hjelpe mennesker som trenger bistand, blir stående i spagat mot det stramme tidsskjemaet arbeidsgiver har satt opp. Behov for frihet og autonomi i utførelsen av jobben kolliderer med leders behov for kontroll.

I barnehagen står frykt for skader mot ønsket om å la barna oppleve risikolek og ny mestring.

På samme måte kan ansattes ønske om medvirkning og påvirkning stå mot ledelsens behov for framdrift.

En høy taubane med store hvite bokstaver som staver "HOYT" hengende i luften mot et bakteppe av grønt gress og en klarblå himmel. I bakgrunnen, legemliggjørende av tillit i arbeidslivets ånd, klatrer en person opp i en stige.

Hvorfor skal vi snakke om verdier i bedriften?

Problemer på jobben eller i familien oppstår gjerne når noen tråkker på en eller flere av våre grunnleggende verdier. Årsaken ligger gjerne i at vi har snakket for lite sammen om hva som faktisk er viktig for oss.

God kommunikasjon og samspill er lettere å få til når vi kjenner hverandre. Derfor er det å bli kjent med hverandre, bygge gode relasjoner og snakke om både individuelle og felles verdier, viktigere enn å finne tre fine slagord til pynt på bedriftens nettside. God ledelse handler om å legge til rette for disse verdisamtalene på arbeidsplassen, slik at mulige verdikonflikter kan løses eller unngås.

Når jeg vet hva som er viktig for kollegene mine, er det lettere å finne løsninger vi kan leve godt med. Jo bedre vi kjenner hverandre, desto rausere er vi i møte med hverandres behov. Når jeg vet hva som er viktig for deg, kan jeg velge å la det være viktig for meg. God organisasjonskultur og felleskap i bedriften er et godt utgangspunkt for tilstedeværelse og resultater.

Hvordan snakker vi om verdier i bedriften?

Verdiarbeid er viktig – og er prosess, mer enn en engangs «happening».

Å bygge gode relasjoner og bånd mellom kolleger gjøres ikke i løpet av en dag, men trenger heller ikke være komplisert. Gode prosesser inneholder gjerne både kompetansebygging, refleksjoner, gruppeoppgaver og lek (non-formal education).

Fellesverdiene i denne sammenhengen kan handle om å møte hverandre med respekt og åpenhet.

Så hva er viktig for deg?

De fleste mennesker liker å snakke om seg selv. Enten målet er å etablere trygghet i teamet eller å få samtalen i gang på en ny date – de aller fleste liker å snakke om seg selv og få lov å fortelle hva som er viktig, og hvorfor.

Så still det enkle spørsmålet – hva er viktig for deg?

Bare husk å ikke hacke samtalen tilbake til deg selv med en gang. Vis deg oppriktig interessert og still oppfølgende spørsmål, gå inn for å bygge en god relasjon. De fleste har mer å by på enn vi tror! 

En hånd, som legemliggjør ånden til «tillit i arbeidslivet», holder forsiktig en liten haug med markjordbær.

Fossekall løfter bedriftens samlede kompetanse og tar de som allerede har kommet langt, enda et steg lenger.

Ta kontakt med oss så skal vi hjelpe deg videre.

FLERE NYHETER

Fire stablede steiner med høstløv i bakgrunnen. Teksten "Bli snart frisk!" er skrevet over bildet, og legemliggjør en følelse av balanse og fred, omtrent som tillit i arbeidslivet.
Hvor frisk er du?

«Hvorfor har du som lege valgt bedriftshelsetjeneste i stedet for allmennpraksis?»

«Fordi jeg som fastlege må spørre folk hva som feiler dem, men her

Les mer