Det er i tillegg viktig Ă„ ta en avsjekk pĂ„ Ăžkologien (Er det bĂŠrekraftig og i trĂ„d med de verdiene vi stĂ„r for?), og at mĂ„let er beskrevet med positivt fortegn, og kan males og fargelegges til et framtidsbilde det virkelig frister Ă„ strekke seg mot. I coachutdanninga leder dette til samlebetegnelsen SMARTĂF.
Men mÄ vi virkelig levere pÄ alt dette, hver gang?
Ăkologiske og mĂ„lbare mĂ„l
Skulle vi valgt 2 av disse sju premissene som sentrale bÊrebjelker for gode og kloke valg, ville det vÊrt à og M, eller Þkologiske og mÄlbare mÄl.
Et Þkologisk mÄl tar hensyn til helheten i det du holder pÄ med, og om det konkrete mÄlet du er i ferd med Ä sette deg, er gjennomfÞrbart uten Ä gÄ pÄ bekostning av andre viktige verdier og prioriteringer.
Hvor mye koster det Ă„ gĂ„ for gull pĂ„ et omrĂ„de, hvis det blir siste spikeren i kista pĂ„ forholdet, og du for seint oppdager hva du over tid har prioritert bort? Â
Hva hvis du har bygd opp en merkevare basert pÄ lokale rÄvarer, og blir fersket pÄ at du i en periode med stor pÄgang har importert rÄvarer for Ä dekke etterspÞrselen?
Ă gĂ„ for et mĂ„lbart resultat er viktig av mange grunner.  Det er kjekt Ă„ ha kontroll pĂ„ retningen, vite om du har oppnĂ„dd de mĂ„lene du har satt deg, og eventuelt Ă„rsaken til at turen ikke gikk helt som planlagt. Â
Hvor var du pÄ veg?  Brukte du nok tid pÄ veivalgene? Klarte du Ä samle flokken? Og hadde du tilgang pÄ de ressursene som trengtes underveis? Alt dette kan mÄles, evalueres og bidra til ny lÊring.
SĂ„ lenge du har kontroll pĂ„ retningen og Ăžkologien i det du gjĂžr, er de andre mĂ„leparameterne i SMARTĂF stĂžttefunksjoner du kan velge Ă„ bruke der du ser nytten av det. BĂ„de realismen i omfang og tidsbilde kan pĂ„virkes av ytre faktorer, uten at du kommer ut av kurs eller mister grepet om det du tror pĂ„.
Det er litt som Ă„ bygge hus, du slurver ikke med grunnmuren for Ă„ fĂ„ huset fortere ferdig. Â
Selv rÄdgivere som har «hvem du er og hvor du skal» bÄde i ryggmargen og som uttalt motto i mÞte med kunde, kan lett bli for ivrige nÄr Þnsket om Ä vÊre til nytte, er stort. En slik pÄminning kom etter Ä ha stilt dette spÞrsmÄlet til en ny kunde: «Hvor er du og dere om 5 Är, hvor langt har dere kommet da?»
Han smilte lurt og svarte: «Det vet jeg ikke, og ikke er det viktig heller. Her er jeg litt som snigelen til Olav H. Hauge».
Snigelen
Snigelen skrid yver vegen
med augo pÄ stett.
Han gjev svarten
i farten
berre leidi er rett.
- Â Â Â Olav H. Hauge, SeljeflĂžyta (2018)
Â
Denne kunden ga svarten i farten, men verdigrunnlaget var pÄ plass, og retningen hadde han kontroll pÄ.